Skip to main content

Leto se izteka in čas kar leti. Kako pa si vi organizirate svoj čas?

Da lahko izkoristimo dan, pravočasno opravimo vse obveznosti, pa nam še vedno ostane čas za hobije, sprostitev in bližnje, je zelo pomembna dobra organizacija časa. V teh časih, ko ima dan zelo malo strukture, je še posebej odvisno od nas, kako ga bomo izkoristili. 

Z vami delimo nekaj nasvetov za uspešno organizacijo časa. Imejte v mislih, da ni pravilnih in napačnih načinov za organizacijo, ampak je najpomembnejše, da si ustvarite svoj sistem, ki deluje za vas. Spodnji nasveti so torej le usmeritve in ideje.

Pravijo, da čas vedno je, le vzeti si ga je treba ;)

1. KOLEDAR: Prvi korak je, da si vse pomembne datume zapišemo na eno mesto. Težko si je vse zapomniti, pa tudi če, je veliko bolj koristno, če jih tudi fizično vidimo na kupu. Kakšen koledar uporabljate pa je povsem prepuščeno vam, lahko si ga prilepite na steno, ga imate v beležki, ali pa uporabljate elektronskega (npr. Google koledar)

2. URNIK: Da ne pozabimo na dnevne obveznosti je pomemben dnevni urnik, kamor lahko, poleg šolskih ur, vpišete tudi ostale dogodke (npr. trening, glasbena šola...). Najbolj koristen bo, če ga imamo nekje, kjer ga lahko stalno vidimo, npr. nad pisalno mizo.

3. PLANER IN PLANIRANJE: Planer je beležka, kjer si poleg letnega koledarja zapišemo tudi mesečne, tedenske in dnevne obveznosti. Sploh priročen je, ker ga lahko povsod nesemo s sabo in imamo tako vse podatke vedno pri sebi. Namenjen je temu, da si za vsak dan posebej napišemo, kaj vse moramo storiti. Če si dan dobro planiramo in vnaprej vemo, kaj in kdaj bomo delali, lahko prihranimo ogromno časa razmišljanja in odlašanja. Pravijo, da je ena ura planiranja vredna 10 ur dela! Spet uporabite, kar ustreza za vas – lahko si planer čisto sami narišete v beležko, ga kupite, ali pa uporabite le list, ki je pri roki.

4. BARVNO OZNAČEVANJE: Da bomo iz koledarja, planerja in urnika čim lažje in hitreje razbrali za kakšno vrsto obveznosti gre, lahko vsako označimo z drugo barvo. Npr. šola z eno barvo, treningi z drugo, prosti čas s tretjo.

5. PAMETNI PIŠEJO: Ker si težko vse zapomnimo, je pomembno, da si čim več stvari zapišemo in tako tudi razbremenimo možgane. Pa naj je to opomnik, ideja, snov v šoli, datum... Ni potrebno, da vse zapišemo v pravi zvezek ali beležko, lahko le uporabimo list, ki je pri roki in informacijo kasneje prepišemo na pravo mesto.

6. (JUTRANJA) RUTINA: Rutina je do neke mere koristna oz. celo potrebna, da ima naš dan nekaj smisla in začetek ter konec. Čeprav je ta v zadnjih mesecih povsem spremenila je pomembno, da jo (vsaj malo) ohranimo. Spet si jo ustvarite tako, da bo koristila vam in vašim obveznostim, pomembno pa je, da ločite čas za obveznosti in čas za sprostitev ter da je v dnevu vsaj kakšna stvar, ki se je boste veselili.

Comments

Popular posts from this blog

Vaje za krepitev miselne aktivnosti I. del

Krepitev možganske oz. miselne aktivnosti je ena najpomembnejših dejavnosti človeka. V tem času, ko smo veliko doma, ne smemo pozabiti tudi na krepitev le teh. Vaje za boljši spomin in koncentracijo je priporočljivo delati vsak dan vsaj 15 minut - delate jih lahko skupaj, z otroki ali posamično. Vaje so priporočljive za vse generacije. Že po enem tednu boste opazili napredek pri zbranosti in boljši koncentraciji. Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na zdravje naših možganov so: 1. Kisik (ki ga dobimo z dovolj rekreacije v naravi) 2. Voda (skrbi za boljši pretok kisika po telesu, odplavlja strupe) 3. Počitek in spanje (obnovitev možganskih celic) 4. Zdrava prehrana (čim več sveže zelenjave in sadja) 5. Socialna interakcija in smeh (saj sprošča hormon sreče (serotonin), ki deluje antidepresivno) - v kolikor ste sami, pokličite nekoga! Spodaj je nekaj primerov vaj za boljši spomin in koncentracijo, ki jih lahko izvajate kar sami doma in na ta način krepite možga

Vaje za krepitev miselne aktivnosti VI. del

Kljub temu, da se počasi vračamo v običajne tirnice, nismo pozabili na pomembnost urjenja vaših (in naših) možgančkov. Prav zato smo tudi ta teden za vas pripravili nov sklop vaj. Veliko zabave pri reševanju! »Trud je poplačan, le če človek ne odneha.« (Napoleon Hill)   1.VAJA: Črkarija Za vsako črko posebej, poiščite ime, državo, mesto, rastlino, žival in predmet, ki se pričnejo na določeno črko. Za malo večji izziv, se lahko pri posamezni črki omejite na 1 minuto. Poskušajte biti čimbolj izvirni.   ČRKA IME DRŽAVA MESTO RASTLINA ŽIVAL PREDMET H             A             M             R               2. VAJA: Računanje Poskušajte izračun

Tradicionalne šege in navade za Veliko noč v Sloveniji

"Ni važno ali ste sami ali v skupini, imate manj ali več jedi in velikonočnih dobrot in ste v karanteni... Kdo pravi, da si ne bi polepšali mize in dneva? Ni potrebno veliko, saj bo že vejica zelenja ali regratov cvet popestril vaš dom.", je povedala naša Taja T. Berk iz Grosupljega . VIR: http://www.toptenz.net/wp-content/uploads/2015/03/easter1.jpg ❓ ALI STE VEDELI >> Že prejšnjo, pravimo cvetno nedeljo, je verjetno marsikdo okrasil svoj dom z zelenjem, oljčnimi vejicami ali butaricami. Ta običaj izvira že iz časa pred krščanstvom - na tak način so ljudje nekoč namreč počastili prihod boginje pomladi in plodnosti, Vesne .  V Sloveniji je cvetna nedelja v resnici zelo stara šega - ljudje so rastlinje blagoslovili, poleg tega, da je to krasilo njihov dom, in počastilo prihod božjega sina, naj bi jih velikonočno rastlinje tudi varovalo pred strelo in drugimi naravnimi nesrečami. >> Praznik Velike noči lahko praznujemo od 22. marca do 25. aprila, k