Skip to main content

Tradicionalne šege in navade za Veliko noč v Sloveniji

"Ni važno ali ste sami ali v skupini, imate manj ali več jedi in velikonočnih dobrot in ste v karanteni... Kdo pravi, da si ne bi polepšali mize in dneva? Ni potrebno veliko, saj bo že vejica zelenja ali regratov cvet popestril vaš dom.", je povedala naša Taja T. Berk iz Grosupljega.


VIR: http://www.toptenz.net/wp-content/uploads/2015/03/easter1.jpg


ALI STE VEDELI


>> Že prejšnjo, pravimo cvetno nedeljo, je verjetno marsikdo okrasil svoj dom z zelenjem, oljčnimi vejicami ali butaricami. Ta običaj izvira že iz časa pred krščanstvom - na tak način so ljudje nekoč namreč počastili prihod boginje pomladi in plodnosti, VesneV Sloveniji je cvetna nedelja v resnici zelo stara šega - ljudje so rastlinje blagoslovili, poleg tega, da je to krasilo njihov dom, in počastilo prihod božjega sina, naj bi jih velikonočno rastlinje tudi varovalo pred strelo in drugimi naravnimi nesrečami.

>> Praznik Velike noči lahko praznujemo od 22. marca do 25. aprila, kar na 35 različnih datumov.

>> Kaj pomenijo simboli Velike noči:
🥚Velikonočna jajca ali pirhi. Nekoč so bili pirhi obarvani rdeče, saj so simbol vstajenja ali kaplje krvi, jajce pa predstavlja tudi vstajenje.
🌶Hren simbolizira žeblje.
🥮Potica simbolizira trnovo krono.
🍖Velikonočna šunka pa simbolizira Kristusovo telo.


ZANIMIVE SLOVENSKE VRAŽE V ČASU VELIKE NOČI

>> Na veliki petek se perilo ne sme sušiti (viseti), saj takrat na križu visi Jezus.

>> Če se da na veliki petek govedu palmove vejice, bodo krave imele več mleka.

>> Drevo, ki že več let ni obrodilo sadov, se mora na veliki petek obložiti s kamenjem. Ob tem naj bi govorili »Če ne daješ nobenih plodov, pa nosi kamenje!«

>> Na veliki petek mora gospodinja nekaj posaditi.

>> Na velikonočni ponedeljek lahko zunaj hodiš bos, pa se ne boš prehladil.


TRADICIONALNE IGRE V ČASU VELIKE NOČI

Predstavljamo vam le nekaj zabavnih velikonočnih iger, v katerih se lahko preizkusite tudi doma, če je možno, tudi na prostem.

TRKANJE PIRHOV: Pri tej igri tekmovalca trkata pirh ob pirh – špico (ozki vrh pirha) ob špico ali peto (širši vrh pirha) ob peto. Komur se pirh razbije, ga izgubi. Zmagovalec je tisti, ki ubije več nasprotnikovih pirhov. Za igro so izbirali jajca s trdno lupino, ki so jo prepoznali po zvoku, ki je nastal, ko so z jajcem potrkali po zobeh. Pri igri je včasih prihajalo tudi do goljufij, saj so večjo trdnost jajca lahko dosegli tako, da so ga izpihali in napolnili s smolo.

PRENAŠANJE PIRHOV: Igro pripravite v obliki štafetnih iger. Pirhe prenašate na žlici in tekmujete v času. Kdo bo torej prvi in najhitreje prinesel jajce varno od starta do cilja? Igro lahko pripravite tudi v notranjem prostoru :)

TRKLJANJE PIRHOV: Pri tej igri tekmovalci pisanice spuščajo po klančini, največkrat po nekoliko nagnjeni deski, in skušajo zadeti jajca sotekmovalcev, ki so položena na tleh. Če tekmovalčev valeči se pirh zadane nastavljenega, je zadeti pirh njegov. Zmagovalec je seveda tisti, ki zadene največ pirhov.

SEKANJE (CILJANJE) PIRHOV: Tekmovalci pri tej igri mečejo kovance v pirh. Dogovor med tekmovalci nadalje določa, ali mora kovanec prebiti lupino in obtičati v pirhu, se skriti pod lupino ali na drugi strani pokukati iz lupine. Pirhe, ki so jih ciljali, so položili na tla, na podstavek ali pa so jih držali v roki. Igralec dobi pirhe, ki jih uspešno preseka, v nasprotnem primeru pa mora dati soigralcu kovanec. Ponekod so ciljali tudi pomaranče, redkeje jabolka.



PA ŠE NEKAJ KORISTNIH POVEZAV ZA USTVARJALNE VELIKONOČNE IDEJE

Zajčki iz nogavic, dekoracija, zdrava malica...

Barvanje jajc s čebulnimi olupki

Zabavne velikonočne igre

Velikonočne ustvarjalne ideje




Povzeto po: https://www.slovenec.org/2018/03/21/slovenski-ljudski-obicaji-cvetna-nedelja-velika-noc-in-binkosti/

Comments

Popular posts from this blog

Vaje za krepitev miselne aktivnosti I. del

Krepitev možganske oz. miselne aktivnosti je ena najpomembnejših dejavnosti človeka. V tem času, ko smo veliko doma, ne smemo pozabiti tudi na krepitev le teh. Vaje za boljši spomin in koncentracijo je priporočljivo delati vsak dan vsaj 15 minut - delate jih lahko skupaj, z otroki ali posamično. Vaje so priporočljive za vse generacije. Že po enem tednu boste opazili napredek pri zbranosti in boljši koncentraciji. Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na zdravje naših možganov so: 1. Kisik (ki ga dobimo z dovolj rekreacije v naravi) 2. Voda (skrbi za boljši pretok kisika po telesu, odplavlja strupe) 3. Počitek in spanje (obnovitev možganskih celic) 4. Zdrava prehrana (čim več sveže zelenjave in sadja) 5. Socialna interakcija in smeh (saj sprošča hormon sreče (serotonin), ki deluje antidepresivno) - v kolikor ste sami, pokličite nekoga! Spodaj je nekaj primerov vaj za boljši spomin in koncentracijo, ki jih lahko izvajate kar sami doma in na ta način krepite možga

Vaje za krepitev miselne aktivnosti VI. del

Kljub temu, da se počasi vračamo v običajne tirnice, nismo pozabili na pomembnost urjenja vaših (in naših) možgančkov. Prav zato smo tudi ta teden za vas pripravili nov sklop vaj. Veliko zabave pri reševanju! »Trud je poplačan, le če človek ne odneha.« (Napoleon Hill)   1.VAJA: Črkarija Za vsako črko posebej, poiščite ime, državo, mesto, rastlino, žival in predmet, ki se pričnejo na določeno črko. Za malo večji izziv, se lahko pri posamezni črki omejite na 1 minuto. Poskušajte biti čimbolj izvirni.   ČRKA IME DRŽAVA MESTO RASTLINA ŽIVAL PREDMET H             A             M             R               2. VAJA: Računanje Poskušajte izračun